Månharen Film & TV - Mikael Wiström

micke

Månharen Film & TV är mitt produktionsbolag där jag sedan 80-talet samarbetar med Sveriges främsta dokumentärfotografer , klippare och ljudtekniker. Mina filmer visas på de nordiska public-service kanalerna, på europeiska kanaler som ARTE, BBC och Channel Four m.fl. De är ofta representerade på många av de större internationella filmfestivalerna och har vunnit många priser.

Jag började mitt arbetsliv som stillbildsfotograf och skribent för en lokaltidning i norra Sverige i tonåren. Med en del avbrott för akademiska studier i antropologi och ekonomisk historia har jag på ett eller annat sätt sysslat med dokumentära arbeten sedan dess och har aldrig ångrat det. Jag lärde mig filmarbetets grunder på Regilinjen på Dramatiska Institutets Film/TV avdelning i slutet av 70-talet. Har sedan dess regisserat och producerat mina egna dokumentärfilmer men också varit verksam som författare och fotograf.

Vid sidan av mitt eget filmande uppskattar jag mycket att vara lärare till blivande och yngre filmare. Jag arbetade i nio år på Dramatiska Institutet och ger regelbundet internationella kurser i dokumentärfilm , bl.a. i Latinamerika och Mellanöstern. Att undervisa på engelska och spanska känns för mig lika naturligt som på svenska. Jag står öppen för alla intressanta inviter till undervisning och workshops i Sverige såväl som utomlands och jag tror att min erfarenhet vid det här laget är omfattande.

Jag skriver gärna under på det litet slitna uttrycket att dokumentärfilm inte bara är ett arbete, det är också ett sätt att leva.

Senaste Filmer